Vrouwen in Techniek

Het onderstaande artikel heb ik geschreven op basis van online research naar het onderwerp vrouwen in techniek (en dan met name ICT). In dit artikel trek ik de conclusie dat speciaal op vrouwen gerichte subsidies en campagnes onzinnig zijn, en dat er niks mis is met het kleine percentage vrouwen in de ICT sector. Vrouwen kunnen, ondanks hun kleine aantal, toch een zeer belangrijke stempel drukken op de technische producten die door mannen gebouwd worden.

In de ICT sector is een vrouw gelijk aan tien mannen (PDF, 246KB)

Related Posts
free book
GET MY FREE BOOK!
“How to Change the World”
 • http://www.servicespecification.com Linda Terlouw

  Hoi Jurgen,
  Normaal gesproken reageer ik eigenlijk niet op dit soort “vrouwen in de IT”-artikelen, omdat ik hier niet zoveel mee heb. Jij gaat alleen wel erg kort door de bocht wat betreft vrouwen in de IT. Daarom toch even een reactie.
  Ik ben het helemaal met je eens dat je mensen die van nature geen interesse hebben in de techniek niet moet overhalen om een technische studie te doen. Dit leidt tot grote teleurstelling van de betreffende persoon of tot een devaluatie van het onderwijs.
  Er bestaan alleen wel genoeg vrouwen met interesse in de techniek. In Zuid-Europese landen ligt het aantal vrouwelijke informatici bijvoorbeeld veel hoger dan hier. Frappant is ook dat het aantal vrouwen dat toegepaste wiskunde in NL studeert ongeveer gelijk is aan het aantal mannen, terwijl deze verhouding bij informatica circa 5/120 is. And sure… minder vrouwen dan mannen hebben interesse in en aanleg voor techniek. Maar de verhouding zou wel wat kunnen veranderen.
  Je conclusie “vrouwen kunnen controle uitoefenen over functionele eisen en acceptatietest” kwam bij mij vrij lachwekkend over. Juist de vrouwen die voor een opleiding en beroep in de IT kiezen zijn technisch ingesteld en hebben vrij weinig behoefte aan allerlei sociaal gedoe.
  De vrouwen die via een zijweg komen hebben hier misschien wel interesse in, maar ja… dat geldt ook voor de mannelijke biologen en neerlandici. Die zet je ook niet (met succes) aan het programmeren.

 • https://noop.nl Jurgen Appelo

  Hoi Linda,
  “In Zuid-Europese landen ligt het aantal vrouwelijke informatici bijvoorbeeld veel hoger dan hier.”
  Natuurlijk fluctueren de aantallen wereldwijd! Datzelfde zeg ik in mijn artikel. Dus wat is je punt? Feit blijft dat mondiaal het totaal aan vrouwen in techniek sterk achterblijft bij het aantal mannen. Lokale verschillen veranderen daar niks aan.
  “Frappant is ook dat het aantal vrouwen dat toegepaste wiskunde in NL studeert ongeveer gelijk is aan het aantal mannen.”
  Dit is helemaal niet waar. Het aantal mannen bij wiskunde is 2x groter dan het aantal vrouwen. Dat was 15 jaar geleden zo toen ik studeerde, en dat is nog steeds het geval. Zie: http://www.digischool.nl/wi/WiskundE-brief/360.htm#4
  “Je conclusie “vrouwen kunnen controle uitoefenen over functionele eisen en acceptatietest” kwam bij mij vrij lachwekkend over.”
  Het is duidelijk dat je mijn artikel niet snapt, of niet goed gelezen hebt. Ik heb het niet over de paar procent vrouwen (want meer is het niet) die techniek werkelijk interessant vindt. Het is fijn dat die er zijn, maar die zijn inderdaad niet te porren voor de sociale kanten van techniek. Net zo min als hun vele mannelijke collega’s.
  Ik reageer op de vele personen die zeggen dat meer vrouwen nodig zijn om technische producten beter geschikt te maken voor vrouwen. Mijn punt is dat er dan slechts een paar (niet-technische) vrouwen nodig zijn voor functionele eisen en acceptatietests. Meer vrouwen zijn helemaal niet nodig.

 • http://www.servicespecification.com Linda Terlouw

  Je reactie nu komt al wat anders over dat je artikel in de AG ;-). De full text pdf heb ik niet gelezen, dus kan zijn dat hier nog wat nuances in zaten.
  Kan de getallen voor wiskunde even niet checken, maar het kan zijn dat je gelijk hebt en dat er net wat goede “vrouwenjaren” bij wiskunde waren in de tijd dat ik studeerde (het aantal vrouwen was zelfs groter dan het aantal mannen).
  Wat mij betreft zijn er ook helemaal niet meer vrouwen nodig in de IT. We hebben behoefte aan goed opgeleide mensen in de IT, of dat nou mannen of vrouwen zijn. Ik denk dus dat we het op dat punt met elkaar eens zijn. Wat mijn punt meer was is dat vrouwen al snel in het hokje “sociaal” of atechnisch worden geplaatst. IF vrouw THEN functionele eis OR acceptatietest zegmaar :-).

 • http://www.servicespecification.com Linda Terlouw

  En oh ja… nog even over die vrouwen in de wiskunde. 33% vind ik nog steeds gigantisch veel vergeleken bij de getallen van informatica. 33% is toch een heel ander verhaal dan 4%. Waar zou ‘m dit verschil in zitten? Toch een stukje imago van de studie (open vraag)?

 • http://profile.typekey.com/jurgenappelo/ Jurgen Appelo

  Hoi Linda,
  Volgens mij zitten we inderdaad gewoon op één lijn.
  Wat betreft wiskunde. Daar heb ik me toen ik studeerde ook over verbaasd. Toen was het 25% vrouwelijk bij wiskunde, maar dat was nog altijd veel meer dan bij ons bij informatica (5%).

How to Change the World - free Workout - free
CLOSE